Clubul piticilor

Clubul piticilor se adresează copiilor de 1-3 ani, care nu sunt încă la grădi / creşă.

O dată sau de două ori pe săptămână, după-masa, timp de o oră și jumătate, ne jucăm și învățăm – cântăm, pictăm, dansăm, facem plastelină de casă, salată de fructe și multe alte activități distractive și educative de felul celor pe care le fac și copiii de la creșă. Copiii învață astfel să ia parte cu drag la activități de grup și au ocazia sa învețe să se joace cu alți colegi de generație.

Cât despre părinții care îi însoțesc pe copii, au ocazia sa facă schimb de experiență între ei și să primească sugestii și idei legate de educația celor mici de la facilitatorii clubului.

Copiii participă la activitățile Clubului alături de un părinte sau o altă persoană apropiată (bunică, bonă, etc).

Scopul clubului piticilor e acela de a-i ajuta pe copii să se obișnuiască și să se bucure de compania altor copii. O vor face în moduri diferite, fiecare în felul lui, în ritmul său, în funcție de temperamentul cu care s-au născut.

Copii ținându-se de mână

Cum decurg întâlnirile de la Clubul piticilor?

(Rutina = siguranță și predictibilitate, de care copiii au mare nevoie)

  • Sosiți împreună, vă echipați – aduceți încălțări de interior sau șosete mai groase. Pentru asta vă rugăm să sosiți cu măcar 5 minute înainte.
  • Timp de 10-15 min, ne adunăm, copiii se familiarizează cu sala de grupă.
  • Facem un cerc de deschidere în care ne urăm bun venit, pe nume, cântăm cântecele acompaniindu-ne de instrumente zornăitoare 🙂
  • Vă propunem o activitate senzorialo-creativă la măsuțe – la această vârstă copiii nu sunt interesați și pregătiți să reprezinte realitatea prin desen, modelaj etc. (prea abstract pentru ei, deocamdată). Înainte de asta au nevoie de această etapă în care explorează materialele de creație, nu le cereți altceva, bucurați-vă împreună cu ei de procesul de creație – vor vrea să pipăie, să miroasă, sa guste materialele de creație și asta e perfect în regulă (noi ne asigurăm că sunt comestibile 🙂
  • Repriză de Jocuri active, jucam Alunelul, dansăm, prindem baloane de săpun, joc liber;
  • vă propunem încă o activitate liniștită dacă e loc și timp, dacă nu, continuăm joaca ghidându-ne după interesele de moment ale copiilor;
  • cu 5-10 minute înainte de final facem Cercul de închidere, ne readunăm în jurul instrumentelor muzicale pentru a mai cânta și apoi a ne lua rămas-bun.

Aceasta e rutina fiecărei întâlniri, cu care copiii se vor obișnui treptat.

Rolul vostru, al adulților care îi însoțiți pe copii e acela de a-i însoți activ în toate aceste momente, să vă implicați și să vă bucurați de joacă împreună. Va fi nevoie de două-trei întâlniri până când copiii se vor obișnui cu rutina întâlnirilor și atunci vor participa la maxim, se vor implica.

Pentru început e de așteptat sa fie distrași, să dorească să exploreze mediul nou-nouț în care vin, să nu își dorească să fie cu ceilalți copii, doar cu voi. Poate chiar să… plecați acasă. Urmați-i în ceea ce își doresc, arătați-vă curioși și entuziaşti în legătură cu jocurile de grup pe care vi le propunem, modelați-le această atitudine, însă nu îi forțați sau mustrați dacă sunt reticenți.

E în regulă să stea pe margine sau chiar să facă cu totul altceva, vor trage cu ochiul la ce se întâmplă și cândva, în următoarele întâlniri vor începe și ei să participe. Ideea principală e aceea de a se simți bine, de a se bucura de experiența clubului, așa că evitați să îi împingeți de la spate sau să îi mustrați dacă nu o fac de la început. Fiecare o va face în ritmul său, faceți din Clubul piticilor un moment de conectare între voi în primul rând. Atunci când copiii se simt bine cu voi, sunt deschiși să asimileze această nouă experiență, a Clubului piticilor. 🙂

Să vă așteptați și la conflicte între copii. Acestea sunt firești și reprezintă experiențe de învățare prețioase pentru copii. E de așteptat ca cei mici să refuze să împartă, să își smulgă  jucăriile și chiar să se împingă și lovească între ei. Sunt momentele de predare a abilităților socio-emoționale – să îi ajutăm să învețe să se liniștească, să ceară, să refuze, să își exprime dorințele și nevoile. Așadar, să vă bucurați când copiii au conflicte, aveți o experiență de învățare în față! :)) Încurajați-i să comunice cum știu – verbal sau nonverbal, consolați-i, empatizați cu ei – e greu și frustrant să nu primești jucăria aceea, e greu să iți aștepți rândul. Ca şi noi, adulţii, copiii au nevoie de experienţe repetate, de a greşi, a exersa şi a învăţa să socializeze, să fie parte dintr-un grup. Iar Clubul piticilor e contextul ideal pentru a face asta!

Program de desfășurare şi costuri

Avem două grupuri la cele două sedii pe care le avem, unul are întâlniri de două ori pe săptămână, celalalt o dată:

  • La sediul “Alle Kinder“, pe str. Sigismund Toduță nr. 18, de două ori/ săptămână, marțea și joia de la 17.30 la 19, abonament de 200 lei/lună;
  • Sediul “Stejarul pitic” – str. Donath nr 20, o dată pe săptămână, în fiecare joi, de la 17.15 la 18.45, abonament de 120 lei/lună.

Dacă vremea e frumoasă şi ziua lungă, întâlnirile se vor ţine afară, în aer liber, la ambele sedii.

Participarea se face pe baza unui abonament lunar și nu ca intrări separate, ocazionale, deoarece e benefic pentru copii sa vină regulat și să fie împreună cu aceiași colegi. Astfel se leagă prietenii, se formează o comunitate, joaca decurge mult mai lin. Dacă lipsiţi şi anunţaţi acest lucru, vă reducem taxa lunară, desigur.

Prima întâlnire este gratuită, pentru a vă putea da seama în ce masură Clubul piticilor vi se potrivește.

Dacă v-a plăcut prima întâlnire de la Club și doriți să vă înscrieți, confirmaţi printr-un mesaj la contact@helia.ro. Vă trimitem fişa de înscriere online şi contractul, îl citiţi, completaţi şi semnaţi.

Veniţi la Club, legaţi prietenii şi vă bucuraţi de momente frumoase alături de piticul vostru şi gaşca de aici 🙂

Vă așteptăm cu drag!

Stejarul pitic este grădiniță autorizată ARACIP. Alle Kinder funcționează ca și centru educațional.