Educație prin joacă în natură

Educație prin joacă în natură 1

În satul „Stejarul pitic” copiii îşi petrec zilele în strânsă legătură cu natura. Le oferim timp şi spaţiu pentru a-şi dezvolta abilităţile, interesele şi înţelegerea lumii interioare şi exterioare, prin experienţe de învăţare activă, cu toate simţurile, într-un mediu natural – curtea generoasă şi pădurea din apropiere.

Stejarul pitic, cel mai bun Tătic„, e numele unei poveşti taaare frumoase, pentru copii, scrisă de Victoria Pătraşcu. O poveste cu care rezonăm, despre valorile noastre de bază – despre Iubire şi Grijă, despre transformarea aproape magică pe care acestea le aduc în viaţa celor care le oferă şi primesc.

Programul educaţional pe care îl oferim urmează Curriculumul pentru educaţia timpurie din 2019 (aprobat prin Ordinul ministrului Educației Naționale nr. 4.694/2.08.2019), pe care îl abordăm prin metode caracteristice grădiniţelor în natură, prezente în număr tot mai mare în jurul lumii (în engleză Forest Kindergartens, Forest School, germană Waldkindergarten). Avem unul dintre primele programe de educaţie în natură din România, am început în 5 septembrie 2016 cu o grupă de 16 temerari de 3-5 ani, şi ne-am îndrăgostit iremediabil de educaţia în natură.

Copii de gradinita in natura

Experienţele în aer liber le oferă copiilor (şi adulţilor) o stare de bine, de libertate, care îi face să fie mai cooperanţi şi mai comunicativi. Natura e un catalizator pentru dezvoltarea pe toate planurile! Ne bazăm aproape în exclusivitate pe materiale didactice naturale, pe schimbările induse de succesiunea anotimpurilor şi a condiţiilor meteo, care le stârnesc copiilor curiozitatea şi le oferă numeroase prilejuri de descoperire şi minunare. Activităţile de învăţare sunt practice, copiii sunt în permanenţă activ implicaţi, construindu-şi învăţarea singuri sau împreună cu alţi copii şi adulţi. Fie că sunt iniţiate de copii sau de educatoare, valoarea lor educativă e la fel de mare, atâta timp cât copiii sunt motivaţi intrinsec, curioşi. Jocul liber şi nestructurat e foarte valoros, oferindu-ne indicii preţioase despre ce ştiu şi ce sunt dornici copiii să înveţe şi ce avem de plănuit pentru ei pentru a le îmbogăţi învăţarea. Atunci când copiii sunt intrinsec motivaţi să înveţe ceva, învaţă accelerat şi îşi păstrează curiozitatea şi dragostea de învăţare înnăscute, dezvoltându-şi şi încrederea în ei înşişi şi în lumea înconjurătoare.

Educație prin joacă în natură 2

Dezvoltare senzorială prin mişcare, multă mişcare

Spaţiul natural generos, în aer liber, le oferă copiilor numeroase ocazii de dezvoltare a motricităţii grosiere, a coordonării şi echilibrului şi o bogăţie de senzaţii pentru toate simţurile. În perioada preşcolară copiii sunt dornici să se mişte, par mereu în mişcare. Este modul lor de a învăţa, acum fiind perioada critică pentru dezvoltarea lor senzorială şi motrică, în calendarul evoluţiei lor. Au nevoie să sară, sa se rostogolească, să stea cu capul în jos, să se caţere, sa meargă în echilibru, să experimenteze repetat tot ce pot face cu corpul lor şi să trăiască senzaţiile asociate pentru a-şi consolida circuitele neuronale corespunzătoare. Mediul natural le serveşte oportunităţile de care au nevoie şi studiile arată clar că asta conduce inclusiv la dezvoltarea capacităţii de concentrare a atenţiei, precum şi a prerechizitelor pentru scris-citit (motricitatea fină urmează celei grosiere).

Abordăm conflictele, greşelile copiilor (şi ale adulţilor) ca experiențe de învăţare preţioase. Nu le putem evita, sunt parte din viaţă, avem nevoie de ele pentru a ne dezvolta, pentru a învăţa, dezvoltându-ne rezilienţa şi responsabilitatea.

Educație prin joacă în natură 3

Mediem conflictele între copii, evităm să li le rezolvăm noi. Astfel, treptat învaţă să le rezolve singuri şi chiar să şi le medieze între ei. Rolul nostru e să îi ajutăm să îşi spună fiecare părerea şi să îi încurajăm să găsească soluţii multe, apoi să o aleagă pe cea de care au nevoie. Orice problemă are mai multe soluţii, asta e o convingere de care lumea întreagă are mare nevoie.

Oferim copiilor ocazia să înveţe să gestioneze riscurile. Acestea sunt parte din fiecare zi. Căţăratul în copac, joaca cu beţele şi pietrele, fugitul pe o pantă abruptă, sunt doar câteva riscuri la ordinea zilei. Credem însă că le datorăm copiilor să NU îi ferim de ele, ci să îi ajutăm să le conştientizeze şi să le gestioneze. Avem încredere în copii – evaluăm împreună cu ei riscurile şi stabilim înţelegerile legate de siguranţă. Lecţii utile pentru întreaga viaţă – plină de riscuri, pe care le avem de gestionat.

Educație prin joacă în natură 4

Cât timp petrecem afară?

Cât de mult! Avem ca motto, vorba nordicilor: „Nu există vreme rea, doar haine nepotrivite”. Aşa ca ne îmbrăcăm bine-bine, cu câte straturi e nevoie, cu stratul impermeabil, când e nevoie şi ne bucurăm de natură şi aerul liber.

Puteţi citi aici recomandările noastre legate de echiparea copiilor.

Ce facem când plouă?

Multe! Foarte multe! Dar în primul rând îmbrăcăm stratul impermeabil. După asta, e joacă fără limite. Apa e jucăria preferată a copiilor şi învaţă enorm de multe lucruri jucându-se cu ea! Sărit în bălţi, colectat, măsurat și turnat apa, boboridoooooo (- termen inventat de copii pentru apa care se adună în prelate – care e nevoie să fie vărsată, periodic). Fizică, ştiinţele naturii, matematică, dezvoltare personală şi multe altele. Joaca cu noroi, în noroi. Noroiul contribuie la imunitate şi starea de fericire. Studiile au arătat asta. Murdărirea este bună.

Educație prin joacă în natură 5

Ce facem când e frig?

Ne încălzim. Hainele potrivite fac diferenţa. Uneori facem foc în vatra de afară („Naveto-vatră”, îi spun copiii). Facem jocuri de mişcare. Bem ceai cald – copiii îşi aduc termos cu ceai cald de acasă.

Dacă e frig tare, (apx. sub 5 grade) petrecem timp şi înăuntru – fiecare grupă are o sala a ei. Copiii care nu se bucură de statul afară, intră înăuntru. Nu îi ţinem niciodată forţat, afară. Îi ajutăm să se încălzească prin jocuri de mişcare, îmbrăcăminte, foc, le arătăm cum să facă asta, însă nu îi obligăm să stea afară dacă nu se bucură de asta.

Educație prin joacă în natură 6

Ce se întâmplă cu copiii când ajung la şcoală şi trebuie să stea în bancă?

Îşi vor asuma rolul de şcolari şi vor face tot ce presupune acesta, bine. Vor avea încredere în ei, vor fi echilibraţi emoţional şi vor face faţă cu brio. Asta ţintim şi asta atingem: îi creştem adaptabili, echilibraţi, sociabili, rezilienţi, calităţi care îi fac să se adapteze cu uşurinţă la schimbări şi la noi medii şi contexte. Spunem asta bazându-ne pe parcursul absolvenţilor noştrii din ultimii 3 ani şi a multor altora din grădiniţele în pădure din alte ţări (unele cu experientă de peste 25 de ani!).

Educație prin joacă în natură 7

Programul unei zile din Stejarul pitic

OraMomentele zilei Adaptări în funcţie de condiţiile meteo
8-10Copiii sosesc, sunt întâmpinaţi direct afară. Joc liber în atelierele deschise pentru ei sau în lumile pe care şi le inventează ei prin tot spaţiul de peste 2000 mp al curţii noastre verzi şi noroioase 🙂 Iarna îi primim pe copii înăuntru, uneori ieşim la ora 9, alteori după cercul de dimineaţă. În funcţie de ce activităţi avem în plan şi cât de frig/vânt e afară. Alteori intrăm mai repede, în jur de ora 11, alteori intră o parte dintre copii, dacă unii se simt foarte bine, alţii nu. Ne adaptăm, în funcţie de nevoile copiilor.
10-10.30Cercul de dimineaţă – întâlnirea pentru închegarea comunităţii grupei, înţelegerile legate de siguranţă, noutăţile şi planificarea zilei. Gustarea de vitamine – copiii îşi aduc de acasă fructe, legume şi seminţe – avem un orar săptămânal al lor. Le împart, fac schimb sau le mănâncă singuri. Abilităţi sociale preţioase. 
10.30-12Joc liber, jocuri şi activităţi iniţiate de educatoare sau / şi de copii. În grupuri mari/mici/individuale.O dată pe săptămână fiecare grupă iese la pădurea Hoia – avem o cărare din spatele curţii, urcă pieptiş dealul şi ne duce direct în pădure! În sezonul cald ieşim şi mai mult de o dată pe săptămână
12-13Timpul poveştilor; servirea mesei de prânzCitim împreună, cărţi din biblioteca „Comoara”. Masa se serveşte şi afară, când e cald.
13-15.30Somn de prânz- copiii care dorm; 13-14 Ora de liniştire pentru copiii care nu mai dorm la prânz, activităţi liniştitoare, în linişteOra de Liniştire e afară, în zilele blânde – călduroase (apx. peste 12 grade), înauntru, în cele reci
15.30-16Cercul de încheiere al zilei şi servirea gustării de după-amiazăDe cele mai multe ori, afară, daca nu e ger
16-17Joc liber/structurat/nestructurat Reîntâlnirea cu familia, plecarea acasă, pe mâine! 🙂 De cele mai multe ori, afară, chiar dacă e ger;
16.30-17.15Cursuri opţionale – dans/artă/yoga/limba maghiară/limba germană/MindLab Înăuntru, participă copiii înscrişi

Stejarul Pitic e conectare cu natura, joacă şi învăţare în natură. Observăm zi de zi lucruri minunate pe care le fac copiii și ne este tare drag sa vedem că fiecare zi pentru ei, este de fapt o aventura care contribuie la dezvoltarea lor. E fascinant de urmărit cum copiii reușesc sa creeze noi și noi situații de învățare! Sunt momente de autoreglare comportamentala, de recunoaștere și gestionare a emoțiilor, momente care oferă copiilor experiențe minunate de dezvoltare. În mediul liber, în natură, copiii au parte de libertate maximă și reușesc sa își dezvolte acele abilități esențiale pentru o viață sănătoasă din toate punctele de vedere. Le oferim libertatea să aleagă când, unde și cum învață, iar adulții sunt cei care îi ghidease asigură că au tot ce au nevoie. Fiecare, în felul lui, în ritmul lui, înflorește!